Het Schip van Blaauw is het voormalig Laboratorium voor Plantenfysiologie van de Hogere Landbouwschool in Wageningen. In de jaren 1919-1922 werd het ontworpen en gebouwd door Cornelis Jouke Blaauw, op verzoek van de Rijksbouwmeester Teeuwisse.
Het pand was bedoeld voor onderwijs en onderzoek onder leiding van professor Anton Hendrik Blaauw (geen familie van de architect). Hij woonde in het westelijk deel van ‘het Schip’, de professorenwoning.
De hoogleraar bepaalde in grote mate de indeling van het gebouw. Voor zijn onderzoek naar de invloed van licht, temperatuur en grondwaterstand op de groei van planten had hij verschillende voorzieningen nodig. Met behulp van kassen, speciale dakvensters en koelinstallaties konden de externe invloeden worden gecontroleerd. In de tuin zijn een wortelhuis en verschillende open proefvakken aangelegd.
Gezegd wordt wel dat de basis voor de Nederlandse bloembollenindustrie hier gelegd is. Dankzij het onderzoek van professor Blaauw c.s. zijn kwekers nu in staat om bloembollen door een temperatuur- en lichtbehandeling op elk gewenst moment ‘in bloei te trekken’, waarmee bloembollen een exportartikel zijn geworden.